In cooperation with:
Diversify Programme
PerformFISH Programme
Inseparable Campaign
PrimeFish
ClimeFish
Περιοχή μελών
Email  
 
   
Password  
   
   
Αναζήτηση  
   
 Ενημέρωση
 
18/10/2019
Πρόσκληση για δήλωση συμμετοχής στο επιδοτούμενο πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης 1.250 Εργαζομένων
Παρακαλούμε βρείτε συνημμένη πρόσκληση για δήλωση συμμετοχής στο επιδοτούμενο πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης 1.250 Εργαζομένων σε Ειδικότητες του Κλάδου Αγροδιατροφής & Βιομηχανίας Τροφίμων - Τομέας Θαλασσοκαλλιέργειας. Η προθεσμία είναι μέχρι της 10 Νοεμβρίου 2019.
περισσότερα
 
01/10/2018
Key Performance Indicators workshop
Athens 5/10/2018 Hotel Central, Apollonos 21
περισσότερα
 
04/06/2018
Diversify - Meagre Workshop - Spain 9/10/2018
περισσότερα
 
05/02/2015
Απώλεια Γιάννη Τσουμή
περισσότερα
 
  Υδατοκαλλιέργειες και περιβάλλον
     
    Παρά το γεγονός ότι η συστηματική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών είναι μία πρόσφατη σχετικά πρακτική, υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν την εφαρμογή της από τα αρχαία κιόλας χρόνια -σε περιορισμένο βέβαια βαθμό- σε αρκετές παράκτιες περιοχές της Ασίας, της Αιγύπτου αλλά και της Ευρώπης.
Από την αρχαιότητα όμως μέχρι και  περίπου τις τελευταίες 3 δεκαετίες τα  προϊόντα της υδατοκαλλιέργειας αποτελούσαν ένα πολύ μικρό –σχεδόν ασήμαντο- μέρος της συνολικής παραγωγής τροφής τον άνθρωπο.  Με τη πάροδο των αιώνων, την εξέλιξη των κοινωνιών και τη πρόοδο που επιτεύχθηκε με την αγροτική και  βιομηχανική επανάσταση, εντάθηκε η ‘εκμετάλλευση’ των πόρων του χερσαίου περιβάλλοντος και υπήρξε σημαντική αύξηση στη παραγωγή αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, προς σίτιση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Κατ’ αντιστοιχία, οι τεχνολογικές εξελίξεις της βιομηχανικής επανάστασης εισέβαλαν σύντομα στο θαλάσσιο περιβάλλον, βοηθώντας το τομέα της αλιείας να περάσει από την παραδοσιακή -περιορισμένης έντασης και κλίμακας- εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων στη βιομηχανική και εντατικοποιημένη παραγωγή, καθιστώντας τα αλιευτικά προϊόντα αναπόσπαστο μέρος της δίαιτας του σύγχρονου ανθρώπου.
 
Σε ότι αφορούσε όμως την συστηματική καλλιέργεια θαλάσσιων και γενικότερα υδρόβιων οργανισμών, η έλλειψη εδικών επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων καθήλωσε για πολλές δεκαετίες την υδατοκαλλιεργητική παραγωγή στο περιθώριο της συνολικής παραγωγής διατροφικών προϊόντων.

Αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η απόδοση της συλλεκτικής αλιείας μειώνεται συνεχώς, ενώ η  ενίσχυση της τάσης για υγιεινή διατροφή αυξάνουν συνεχώς τη ζήτηση για αλιευτικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο, κενό το οποίο καλείται να το καλύψει η υδατοκαλλιέργεια.

Η ιχθυοκαλλιέργεια θεωρείται από τις πλέον φιλικές -προς το ευρύτερο περιβάλλον- πρακτικές παραγωγής προϊόντων διατροφής.  Τα προϊόντα της αποτελούν την αποδοτικότερη μέθοδο παραγωγής ζωικής πρωτεΐνης (σχέση χορηγούμενης / παραγόμενης πρωτεΐνης),  ενώ κατ’ αναλογία τελικού προϊόντος, η παραγωγή τους απαιτεί  λιγότερη χρήση ενέργειας και νερού, σε σχέση με τα εναλλακτικά ή/και ανταγωνιστικά παραγόμενα προϊόντα διατροφής (βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, όσπρια, δημητριακά κλπ).

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), η υδατοκαλλιέργεια  αποτελεί την πλέον αειφορική λύση στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα.  Επιπλέον, τα ψάρια  ιχθυοκαλλιέργειας -που αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών- όταν παράγονται με αρχές και κανόνες ορθής πρακτικής συμβάλουν ουσιαστικά στη προστασία του περιβάλλοντος.